Dette website er en del af folkedrab.dk Kontakt Hvem er vi Sitemap Lærervejledning Opgaveoversigt
Søg
Forside
Benægtelse af Holocaust Dansk Institut for Internationale Studier

Test din viden
Folkedrab
Folkedrab
Forside>Hvad er Holocaust-benægtelse?Print

Introduktion: Hvad er Holocaust-benægtelse?


Til trods for, at Holocaust er det mest veldokumenterede folkedrab nogensinde, findes der mennesker, som afviser, at Holocaust har fundet sted. Nogle Holocaust-benægtere siger, at der ikke fandtes gaskamre eller dødslejre, og at antallet af jødiske ofre er sat alt for højt. Andre benægtere påstår, at Hitler ikke beordrede Holocaust og intet kendte til drabet på jøderne.

Efter 2. Verdenskrig har nynazister og andre grupper forsøgt at så tvivl om, hvorvidt Holocaust har fundet sted. Disse grupper kaldes ”Holocaust-benægtere”, men selv kalder de sig ofte ”Holocaust-revisionister”.

Benægtelse af Holocaust finder sted af mange forskellige årsager, men skyldes oftest antisemitisme eller højreekstremisme.

Hvad benægtes?


Løbeseddel omdelt af danske Holocaust-benægtere i forbindelse med vandreudstillingen "Anne Frank – en udstilling for vor tid". Dobbeltklik på billedet for stor version.
Læs mere
Benægtelsens grundelementer

Hvad er antisemitisme?

Hvad er hate speech?

Holocaust-benægtelse i Mellemøsten

Generelt om benægtelse af folkedrab

Benægtelse af det armenske folkedrab

Benægtelse af folkedrabet i BosnienHolocaust-benægterne fordeler sig på et spekter, hvor de "hårde" benægtere befinder sig i den ene ende og de "bløde” benægtere i den anden. De hårde benægtere hævder, at Holocaust er opspind fra ende til anden, mens de bløde benægtere fastholder, at nok blev jøderne sat i grusomme lejre, behandlet dårligt og en del døde, men seks millioner ofre er stærkt overdrevet. Massakrer og enkelte gasninger skyldes udelukkende ekstremister og var ikke et udtryk for en fastlagt politik i Tyskland. I hele spektret bliver der lagt stor vægt på, at jødeudryddelserne i forhold til andre forbrydelser ikke er noget særligt – Holocaust får blot meget mere opmærksomhed end andre forfærdelige forbrydelser.

Benægterne opfatter Holocaust som en konstruktion eller en opfindelse: Nazisternes udryddelse af omkring seks millioner jøder er ifølge "revisionisterne" en myte, som opretholdes af bl.a. jøder, filmindustrien og pro-jødiske historikere.

Benægterne mener, at Holocaust er opfundet for at afpresse Tyskland for store pengesummer i erstatninger til ofre og for at retfærdiggøre Israels tilstedeværelse i Mellemøsten og jødisk kulturel og økonomisk dominans i verden. Ydermere mener en række benægtere, at Holocaust bliver brugt til at dække over en jødisk sammensværgelse, som går ud på, at jøderne vil dominere verden.


Til top

Om kendskab til historien
"De, som ikke kender historien, er dømt til at gentage den."
George Santayanas (1863-1954)


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk