Dette website er en del af folkedrab.dk Kontakt Hvem er vi Sitemap Lærervejledning Opgaveoversigt
Søg
Forside
Benægtelse af Holocaust Dansk Institut for Internationale Studier

Test din viden
Folkedrab
Folkedrab
Forside>Hvorfor benægtes Holocaust?Print

Introduktion: Hvorfor benægtes Holocaust?Når man støder på Holocaust-benægtelse, er det som regel spørgsmålet ”hvorfor gør de det?”, der rejser sig. Hvad får mennesker til at bruge så meget tid på og lægge så stor energi i at udbrede en konspirationsteori, og tror de selv på, at et af historiens bedst dokumenterede folkedrab er det rene opspind?


Holocaust-benægterne er ikke ens, og deres benægtelse befinder sig på mange forskellige niveauer. Man kan derfor ikke give en entydig forklaring på, hvorfor de benægter Holocaust. Centralt i Holocaust-benægtelsen står opfattelsen af Holocaust som en konstruktion: Ifølge benægterne er nazisternes udryddelse af omkring seks millioner jøder en myte, som bliver opretholdt af projødiske historikere.

Nogle benægtere mener, at Holocaust er opfundet for at afpresse Tyskland for store pengesummer i erstatninger til ofre og for at retfærdiggøre Israels tilstedeværelse i Mellemøsten og jødisk kulturel og økonomisk dominans i verden. Ydermere mener en række benægtere, at Holocaust skal dække over en jødisk sammensværgelse, som går ud på, at jøderne vil overtage verdensherredømmet.

En måde at genoplive fascismen?


Efter afslutningen på 2. Verdenskrig ændredes verdens opfattelse af nazismen. Nazismens nære tilknytning til udryddelsen af omkring seks millioner mennesker umuliggjorde, at der fortsat kunne argumenteres for denne ideolog. For at genoplive nazismen som ideologi er det derfor nødvendigt for dennes tilhængere at "skaffe sig af med" Holocaust. Ved at ”bevise” den jødiske Holocaust-konspiration kan antisemitisme igen blive "legitim".


Til top

Læs mere
Ideologien bag Holocaust-benægtelse

Kampen om historien

Hvad er rigtig historie?

Hvilket formål har konspirationsteorier?

Hvorfor benægtes folkedrab?
''Berømt'' benægterkarikatur, hvor der stilles spørgsmålstegn ved antallet af jødiske Holocaust-ofre
Benægterkarikatur, hvor der sættes spørgsmålstegn ved antallet af jødiske Holocaust-ofre.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk