Dette website er en del af folkedrab.dk Kontakt Hvem er vi Sitemap Lærervejledning Opgaveoversigt
Søg
Forside
Benægtelse af Holocaust Dansk Institut for Internationale Studier

Test din viden
Folkedrab
Folkedrab
Forside>Mediernes rollePrint

Introduktion: Mediernes rolle


Holocaust-benægtelse er i dag et velkendt ”fænomen” og optræder med jævne mellemrum i medierne. Eksponeringen af benægtelsen hænger tæt sammen med udbredelsen af internettet, som har givet benægterne et lettilgængeligt forum at ytre sig i. Men også den kendsgerning, at benægterne har haft held til at komme til orde i pressen, har gjort sit til, at der er kommet et større fokus på benægterne og deres påstande.

Holocaust-benægtelse findes i mange af de medier, vi bruger til daglig

Adgangen til offentlige medier – både de trykte, men især internettet med dets chatfora, nyhedsgrupper, blogs og specielt muligheden for at komme i kontakt med ligesindede benægtere på tværs af tid og sted – har gjort det lettere for Holocaust-benægtere at sprede deres budskaber. Internettet er samtidig relativt ureguleret, så længe ytringerne ikke er direkte racistiske. Der er derfor "legalt" at ytre sig om stort set alt. Samtidig findes der på nettet mange fora, hvor brugerne er børn og unge, der har begrænset viden om Holocaust, og som derfor er mere påvirkelige for benægternes påstande og propaganda.

Benægtelse også i den ”etablerede” del af medieverdenen

Det er imidlertid ikke kun på internettet, at benægtelsen finder sted. Med jævne mellemrum optræder Holocaust-benægtende påstande i både aviser og tv-programmer. Som regel omtales benægternes påstande som både absurde, grænseoverskridende og diskriminerende, men det hænder også, at benægterne ukritisk får lov til at fremføre deres teser, som derved kommer til at fremstå uimodsagte og med et skær af "sandhed" over sig.

Formidlingen af benægternes påstande fordrer en vis grad af stillingtagen til, hvilken rolle pressen bør og kan spille i forhold til Holocaust-benægtelse. Skal de udøve en form for censur, eller er det helt i orden at gengive benægternes påstande, da alle jo har ret til at ytre deres holdninger, også selvom de er i opposition til den etablerede videnskab og den omfattende mængde beviser, der direkte modbeviser benægternes ytringer?
Læs mere
Hvorfor er internettet velegnet til Holocaust-benægtelse?

Pressens ansvar


artikel om Holocaust-benægteren Daniel Carlsen i Metroxpress
Gratisavisen MetroXpress bragte i 2009 en artikel om den unge Holocaust-benægter Daniel Carlsen.
Læs netudgaven af artiklen.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk