Dette website er en del af folkedrab.dk Kontakt Hvem er vi Sitemap Lærervejledning Opgaveoversigt
Søg
Forside
Benægtelse af Holocaust Dansk Institut for Internationale Studier

Test din viden
Folkedrab
Folkedrab
Forside>KilderPrint

Introduktion: KilderHolocaust-benægternes hovedpåstand er, at Holocaust ikke fandt sted. Men det passer ikke. Vi ved faktisk, at Holocaust fandt sted. Grunden til, at vi ved det, er, at vi har kilder, der beviser det. Hver for sig er kilderne enkeltstående udsagn om det, der skete, men sættes de sammen, danner de et klart billede af hændelserne under 2. Verdenskrig og Holocaust.
 

Historie og kildemateriale


Arbejdet med kildemateriale er kernen i historisk forskning, og arbejdet med kilderne foregår på samme måde, uanset om den historiske begivenhed er Holocaust eller Slaget på Dybbøl i 1864. I historisk forskning er kilderne nemlig de væsentligste belæg for de påstande, der fremføres. Man forsøger at udlede, hvad de mange kilder fortæller om den historiske hændelse, ikke hver for sig, men sat i sammenhæng og i relation til hinanden.
Læs mere om metode i historiefaget.

Tusindvis af kilder


Jo større en historisk begivenhed er, jo flere beviser vil der være for, at den har fundet sted. Sådan er det også med Holocaust. Der er et utal af kilder, som beviser, at Holocaust fandt sted. Derfor er det uholdbart, når benægterne, som man fx kan læse om i artiklen om benægternes argumentation, afviser én kilde som utroværdig og på baggrund af denne ene kilde afviser, at Holocaust har fundet sted. Eller når de afviser, at Hitler vidste, hvad der foregik i koncentrationslejrene, fordi der ikke foreligger et dokument, der fremfører en decideret ordre fra Hitler om at udrydde jøderne. For der er tusindvis af andre kilder, der fortæller om nazisternes folkedrab og Hitlers altafgørende rolle i det. Beviserne består dog ikke af én kilde, men et enormt antal dokumenter – skrevne dokumenter, fotografier og øjenvidneberetninger – der alle peger mod samme konklusion: Holocaust fandt sted, og Hitler spillede en central rolle i Holocaust.


Til top

Læs mere
Hvordan ved vi, at Holocaust har fundet sted?

Hvilken rolle spillede Hitler i Holocaust?
Billede fra massakren i Liepaja, Letland, december 1941
Billede fra massakren i Liepaja, Letland, december 1941.


Dansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00
folkedrab@diis.dk