Hvor er det ulovligt at benægte Holocaust?

Her finder du en oversigt over de lande, hvor det er forbudt at benægte Holocaust, folkedrab eller andre forbrydelser imod menneskeheden. I oversigten står der også, hvilken strafferamme de enkelte lande har for forbrydelsen. I EU-lande (som fx Danmark og Holland) findes der ikke en eksplicit lovgivning, der forbyder Holocaust-benægtelse, men her kan man vælge at straffe Holocaust-benægtelse, hvis det anses for at være en såkaldt hate crime. Læs mere om den europæiske rammeafgørelse om bekæmpelse af racistiske og fremmedfjendske handlinger.

Belgien
Holocaust-benægtelse blev gjort ulovligt i 1995. Den, som benægter, groft bagatelliserer eller minimerer, forsøger at retfærdiggøre eller billiger nazisternes folkedrab under 2. Verdenskrig, kan blive tildelt en fængselsstraf fra otte dage til et år og en bøde fra 26.000 til 50.000 franc.
Læs mere.

Belgiens flag
Frankrig
I Frankrig har det siden 1990 været ulovligt at sætte spørgsmålstegn ved eller at retfærdiggøre Holocaust og forbrydelser imod menneskeheden. Strafferammen er en måned til et års fængsel eller bødestraf.
Læs mere.

Frankrigs flag
Israel
Siden 1986 har det været ulovligt at benægte Holocaust i Israel. En person, der offentligt benægter eller bagatelliserer forbrydelserne begået af nazisterne under 2. Verdenskrig med den intention at forsvare gerningsmændene, kan blive straffet med op til fem års fængsel. Desuden kan man blive straffet med op til fem års fængsel, hvis man offentligt udtrykker sympati for eller roser nazisternes forbrydelser.
Læs mere.
Israels flag

Italien
I Italien er det ikke eksplicit forbudt at benægte et folkedrab, men det er forbudt offentligt at forsvare et folkedrab. Man kan blive straffet med op til 12 års fængsel.
Læs mere.

Italiens flag
Liechtenstein
I Liechtenstein er det ulovligt offentligt at benægte eller retfærdiggøre folkedrab eller andre forbrydelser imod menneskeheden. Man kan blive straffet med fængsel i op til to år.
Læs mere.

Liechtensteins flag
Litauen
Litauen har ikke p.t. nogen lovgivning om Holocaust-benægtelse, men i september 2009 påbegyndte landets parlament en proces, der skal lede hen imod en kriminalisering af Holocaust-benægtelse og de forbrydelser, der blev begået mod jøderne, da Litauen var en del af Sovjetunionen.

Litauens flag
Luxembourg
I Luxembourg har det siden 1997 været ulovligt at benægte, bagatellisere, retfærdiggøre eller sætte spørgsmålstegn ved Holocaust eller andre folkedrab. Straffen kan både være en bøde eller fængsling fra otte dage til seks måneder.
Læs mere.
Luxembourgs flag

Polen
I Polen har det siden 1998 været ulovligt at benægte forbrydelser begået af nazister, forbrydelser begået under det kommunistiske regime og forbrydelser imod menneskeheden og krigsforbrydelser generelt. Straffen herfor er enten en bøde eller fængsel i tre år.
Læs mere.

Polens flag
Portugal
I Portugal har man en generel lovgivning imod religiøs, racistisk eller seksuel diskrimination, der også gør det ulovligt offentligt at benægte krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden. Man kan blive straffet med fængsel fra seks måneder til fem år.

Portugals flag
Rumænien
I Rumænien er det forbudt at benægte Holocaust, og her har man desuden en lov, der forbyder racistiske, fascistiske og fremmedfjendske symboler, uniformer eller gestik. Man kan blive straffet med fængsel fra seks måneder til fem år.

Rumæniens flag
Schweiz
I Schweiz er det forbudt at benægte, bagatellisere eller retfærdiggøre folkedrab eller forbrydelser mod menneskeheden. Man kan blive straffet med fængsel i op til tre år eller få en bøde.
Læs mere.
Schweiz' flag

Slovakiet
Slovakiet gjorde det i 2001 kriminelt at benægte, at Holocaust havde fundet sted, men i maj 2005 blev loven ophævet.

Slovakiets flag
Spanien
I Spanien har det tidligere været ulovligt at benægte Holocaust, men siden 2007 er det i stedet  blevet ulovligt at retfærdiggøre en forbrydelse som folkedrab. Man kan blive straffet med fængsel i et til to år.
Læs mere.

Spaniens flag
Tjekkiet
I Tjekket er det både ulovligt at benægte Holocaust og de forbrydelser, som blev begået under kommunismen. Man kan få en fængselsstraf fra seks måneder til tre år, hvis man offentligt benægter, betvivler, billiger eller forsøger at retfærdiggøre det nazistiske eller det kommunistiske folkedrab eller andre forbrydelser begået af nazister eller kommunister.

Tjekkiets flag
Tyskland
I Tyskland kan man blive straffet med bøde eller fængsel i op til fem år, hvis man benægter eller bagatelliserer forbrydelserne begået af nazisterne under 2. Verdenskrig. Det er generelt ulovligt at opildne til had imod en særlig gruppe i befolkningen (paragraf 130), og desuden er nazistiske symboler som hagekors også ulovlige.
Læs mere
Tysklands flag

Østrig
Siden 1947 har det nazistiske parti været forbudt, og i 1992 blev det tilføjet til denne lov, at det er forbudt at benægte eller groft bagatellisere Holocaust eller andre nazistiske krigsforbrydelser. Man kan blive straffet med et til ti år i fængsel og i særlige alvorlige tilfælde med 20 års fængsel.
Læs mere.

Østrigs flag
Andre oversigter
Den Europæiske Kommission imod Racisme og Intolerance (ECRI) har lavet en oversigt over de europæiske landes juridiske tiltag imod racisme og intolerance (herunder også Holocaust- og folkedrabsbenægtelse).
 
The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA) har lavet en oversigt over de lande, der har en lovgivning, der forbyder Holocaust-benægtelse og antisemitisme.

Legislating Against Discrimination: an International Survey of Anti-Discrimination Norms (2005).


Til topDansk Institut for Internationale Studier
Østbanegade 1172100 København Øtel: +45 32 69 87 87fax: +32 69 88 00folkedrab@diis.dkwww.folkedrab.dk