Tidslinje for Cambodja

Oversigt over baggrund og udvikling af folkedrabet i Cambodja med de væsentligste begivenheder.

1863: Cambodja koloniseres af Frankrig.

1945: Cambodja besættes af Japan.

1950’erne: En gruppe cambodjanske universitets-studerende i Paris (som senere kom til at udgøre Røde Khmer-toppen) inspireres af det kommunistiske studentermiljø, og de første ideer til en radikal kommunistisk revolution i Cambodja fødes.

1953: Cambodja opnår uafhængighed fra Frankrig.

1968: De Røde Khmerers revolutionære hær etableres.

1962: Vietnam-krigen begynder og nabolandet Cambodja holder sig neutral på trods af amerikansk pres om støtte.

1973: Januar-juli. Vietnam-krigen breder sig ind over den cambodjanske grænse, og intensive amerikanske bombardementer af cambodjanske landområder leder til stor lokal opbakning til De Røde Khmerers kamp for en ny regering og at få amerikanerne ud.

1975: 17. april. De Røde Khmerer tager med folkets hyldest magten, men blot få dage efter iværksættes revolutionen. De Røde Khmerers radikale samfunds¬eksperiment udvikler sig til tre et halvt års terror, sult og massehenrettelser. Omkring 1,7 millioner cambodjanere – knap en fjerdedel af befolkningen - mister herved livet.

1978: 25. december. Vietnamesiske styrker invaderer Cambodja for at stoppe De Røde Khmerers hærgen i Vietnams grænse-områder.

1979: 7. januar. De Røde Khmerers regime væltes, og Vietnam indsætter en ny regering i Cambodja. Denne ’besættelses’-regering anerkendes ikke internationalt, og De Røde Khmerer repræsenterer fortsat Cambodja i FN. 

1979: Et ’show trial’ afholdes i Phnom Penh for at dømme de ansvarlige Røde Khmerer for folkedrab. Pol Pot og Ieng Sary dødsdømmes uden at være til stede, og dommene bliver aldrig efterlevet.

1979/80-1999: De Røde Khmerer fører væbnet modstandskamp i forsøget på at genvinde politisk magt og gennemføre revolutionen. Modstandskampen udvikler sig til borgerkrig.

1989: Vietnam trækker sig militært og politisk ud af Cambodja.

1991: Paris Peace Accords: Skrøbelig fredsaftale mellem borgerkrigens parter. De Røde Khmerer anerkendes ikke længere som Cambodjas officielle repræsentanter i FN. FN indsætter en stor fredsbevarende styrke, men der er stadig spredte kampe.

1997: Forhandlinger indledes mellem den cambodjanske regering og FN om oprettelsen af et retsopgør mod De Røde Khmerer. 

1998: De Røde Khmerers leder Pol Pot dør i husarrest af ukendte årsager.

1999: Efter adskillige centrale medlemmers frafald og modtagelse af amnesti opløses De Røde Khmerer. Først nu afsluttes den lange borgerkrig endeligt.

2003: Efter flere kontroverser og magtkampe opnåes enighed mellem FN og den cambodjanske regering om oprettelsen af et semi-internationalt krigsforbrydertribunal i hovedstaden Phnom Penh. Pris: 300 millioner kroner.

2007: De første høringer påbegyndes ved det semi-internationale krigsforbrydertribunal.

2010: Sagerne ved tribunalet forventes at blive afsluttet og tribunalet nedlægges.

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information