Erik Haaest

Dansk journalist og forfatter (1936-2012). Han arbejdede bl.a. for B.T., Se og Hør, Ude og Hjemme og Ugens Rapport. Han var desuden redaktør for Danske Tidende, der havde tilknytning til Fremskridtspartiet, og stod selv for udgivelsen af Nationaltidende og Ny Revision. Haaest var en yderst produktiv forfatter – hans forfatterskab rummer mere end 30 titler – og han har bl.a. markeret sig i offentligheden ved bogudgivelser om 2. Verdenskrig, danske frivillige på Østfronten og danske Hipofolk (et dansk korps, der fungerede som tysk hjælpepoliti).

I 1977 udgav Haaest en udgave af sit skrift Nationaltidende, hvor man på midteropslaget kunne se overskrifterne ”Der eksisterede ingen gaskamre i Hitlers kz-lejre”

Konspirationsteoretiker

Haaest var først og fremmest konspirationsteoretiker, og Holocaust-benægtelse var blot én blandt mange andre konspirationsteorier, han gennem tiden har fremført. Han beskrev bl.a. sig selv som "tabernes skribent" og så det som sin mission at fortælle de historier, ingen andre ville fortælle, fordi de var "for politisk betændte." 

Haaests Holocaust-benægtelse

I 1977 udgav Haaest en udgave af sit skrift Nationaltidende, hvor man på midteropslaget kunne se overskrifterne ”Der eksisterede ingen gaskamre i Hitlers kz-lejre” og "Anne Franks dagbog er løgn og svindel”. Desuden udgav han tekstsamlingen ”Det magiske tal”, som dels består af tekst skrevet af Haaest selv, en oversættelse og kommentering af Richard Harwoods Did Six Million Really Die? (Harwood fremhæves i øvrigt som en anerkendt historiker) samt tekstuddrag fra udvalgte personers syn på jøder, herunder Hitlers og Luthers. Hæftet indeholder overskrifter som ”Hvad er det med disse jøder?”. 

"[...] Min skepsis gælder bl.a. det magiske tal om seks millioner myrdede jøder. Om det sande tal er 100.000 eller 50 millioner, forekommer mig lige ondt. I øvrigt er "Det Magiske Tal" titlen på et dokumentationshæfte fra min hånd. Hæftet kan lånes på bibliotekerne. I det lader jeg også "Holocaust-benægtere" komme til orde."
Haest om holocaust. Læserbrev i Information, 1. august 2007.

Krisen omkring fondsmidlerne

20 år senere modtog Haaest i alt 200.000 kr. i statsstøtte fra Kunstrådets Litteraturudvalg til de to første bind i en planlagt trilogi om danske Hipofolk, bøgerne Hipofolk og Anna – Hipochefens enke. En artikel i Information, 18. juli 2007, der gjorde opmærksom på, at Haaest tidligere havde sået tvivl om rigtigheden af Holocaust og Anne Franks dagbøger, udløste stor debat om Kunstrådets Litteraturudvalgs vurdering og kritik af Haaests forfatterskab. Samtidig opfordrede Wiesenthal-centeret den daværende statsminister Anders Fogh til at trække legatet tilbage, hvilket dog ikke kom på tale. Haaest svarede igen på kritikken ved at forsvare sine artikler og gentage sin påstand om, at Anne Franks dagbog var et falskneri. 

”Jeg ville ikke have givet ham pengene i dag, da jeg kender til hans bagatellisering af Holocaust. Med sine udtalelser på det seneste sår Haaest usikkerhed om sine egne evner til at omgås kildematerialet på en saglig og lødig måde." 
Claes Kastholm, daværende formand for Kunstrådets Litteraturudvalg, 23. juli 2007.

Efterfølgende fik Erik Haaest afslag på sin ansøgning om endnu et arbejdslegat til tredje og sidste del af trilogien om Hipofolk i Danmark, og forlaget Documentas, der havde udgivet de første to bøger, nægtede at udgive den tredje, der skulle have omhandlet Jørgen Lorenzen.

 

Sidst opdateret 2012

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information