Undervisningsmaterialet om Holocaust-benægtelse (2010) er primært rettet mod ungdomsuddannelserne,  men indeholder også en særlig sektion til grundskole. Formålet med materialet er at informere om Holocaust-benægtelse og gøre elever på ungdomsuddannelserne i stand til at udpege og gennemskue benægternes argumenter samt deres websider. Som et sekundært mål vil materialet også bidrage til generelt at forbedre elevernes kildekritiske kompetencer, hvad angår vurdering af websiders troværdighed og lødighed. 

Lærervejledninger

Lærervejledningerne til materialet er udarbejdet af DIIS i samarbejde med eksterne fagkonsulenter. Lærervejledningerne tager udgangspunkt i fagene dansk, historie og samfundsfag samt tværfaglige AT-forløb, men der er også mulighed for at indrage websidens artikler i andre fag, herunder eksempelvis psykologi og  religion. 

Lærervejledningerne kan med fordel suppleres med de arbejdsspørgsmål, der er i forbindelse med hver af websidens forskellige temaer. 

OBS! Lærervejledningerne er oprindeligt skrevet inden Holocaust.dk blev en del af Folkedrab.dk, hvorfor henvisninger til relevante artikler nu skal findes under temaet "Holocaust-benægtelse" på dette website.

Download lærervejledningen til ungdomsuddannelserne (PDF) 

Download lærervejledningen til grundskolen (PDF) 

Baggrund

Siden afslutningen på 2. Verdenskrig har såkaldte "revisionistiske" grupper og foreninger verden over afvist, at nazisternes systematiske udryddelse af Europas jøder har fundet sted. Med udbredelsen af internettet har benægtere verden over fået et medie, hvorigennem de kan nå langt flere mennesker end gennem de traditionelt benyttede kanaler, som fx aviser, tv, bøger og radio – endda med markant lavere produktionsomkostninger. Dertil kommer unges til tider manglende evne til at forholde sig kritisk til informationer på nettet. Uden de nødvendige redskaber til at analysere og vurdere materiale på internettet står eleverne svagt over for benægternes tilsyneladende videnskabelige udtalelser.

 Det er dog ikke kun etableringen af et væld af websider, hvor Holocaust benægtes, som er medvirkende til at udbrede benægtelse, men også benægternes tilstedeværelse i chatfora og nyhedsgrupper og på blogs. Dertil kommer, at det i Danmark – modsat en række europæiske lande – ikke er forbudt at benægte Holocaust. Netop derfor er det vigtigt med en vedvarende oplysnings- og undervisningsindsats, der imødekommer unges informationsvaner, og som samtidig udfordrer den øgede mængde usaglig information på internettet om Holocaust.
 
Materialet om Holocaust-benægtelse er bl.a. illustreret ved citater fra benægterne selv. DIIS er på ingen måder enige i eller ansvarlige for disse citater, og de bringes udelukkende som en illustration af benægternes metoder og påstande.

Redaktion

Materialet er udarbejdet af Sine Molbæk-Steensig på DIIS. 

Undervisningsmaterialet er udarbejdet med støtte fra Undervisningsministeriet.

Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information