Folkedrabets aktører – introduktion

Regeringsstyrker og oprørsgrupper, militser og civilbefolkning – humanitære organisationer og FN. Der har været mange aktører i den komplicerede konflikt i Darfur igennem de sidste mere end 20 år.

Lejr i Darfur for internt fordrevne © BOND, Catherine / ICRC 

Da konflikten i Darfur begyndte i 2003 stod den som udgangspunkt mellem afrikanske oprørsgrupper og de sudanske regeringsstyrker i samarbejde med arabiske militser, kaldet Janjaweed. Da var det forholdsvist overskueligt, hvem der var imod hvem i Darfur og hvorfor. Men sidenhen skiftede antallet af aktører vokset, alliancer og fjendskaber, og det gjorde konflikten mere kaotisk og sværere at få overblik over og mægle i indtil den sluttede i 2020. En ting er dog uændret: civilbefolkningen er fortsat taberne i spillet nu, hvor borgerkrigen er blusset op igen.

En ting er de alliancer og fjendskaber, der findes internt i Sudan. Noget andet er, at omverdenen også har modstridende interesser i landet, og det komplicerer konflikten yderligere. Sudan er rigt på flere naturressourcer, især olie, og flere lande vil gerne have adgang til disse ressourcer. Det er en af de faktorer der har spillet ind, når forskellige stater skulle nå til enighed i FN's Sikkerhedsråd om, hvad de skulle foretage sig i forhold til Sudan, herunder Darfur.

Også de humanitære organisationer møder store udfordringer i deres arbejde med at hjælpe de civile ofre. Nødhjælpsarbejderne er selv jævnligt blevet skydeskiver for de stridende parter, ligesom de fredsbevarende styrker indtil tilbagetrækningen i 2021 blev udsat for angreb, da de heller ikke blev set som neutrale aktører.


Siden er senest opdateret i 2024 af historiker Matthias Bjørnlund.

 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information