• Gulag: Historien om de sovjetiske straffelejre Anne Applebaum, 2004, København.
    Applebaum gennemgår i sit store værk Gulag-fangelejrenes historie og deres betydning i det sovjetiske samfund. Bogen giver desuden et godt indblik i fangernes liv og forhold i Gulag-lejrene.
     
  • Sport og international politik. Dansk gymnastik i stalinismens gennembrudsfase Hans Bonde, Historisk Tidsskrift, bd. 95, hæfte 2, 1995, s.343-366. 
    Om en gruppe unge danske gymnasters  rejse med Niels Bukh gennem Rusland i 1931 og deltagernes oplevelser af kollektiviseringen og de dermed forbundne ugerninger.
     
  • Kommunismens sorte bog Stéphane Courtois (red), 2002, Høst & Søn, København.
    Bogen omhandler de forbrydelser, som kommunistiske regimer er ansvarlige for i en lang række lande. Bogens længste afsnit handler om Sovjetunionen og giver en grundig gennemgang af den statslige vold og terror, som blev begået både under Lenin og Stalin. Et godt sted at starte, hvis man ønsker overblik over den stalinistiske terror.
     
  • Stalin og hans tid Peter Chrisp, 2002, Holte. 
    En letlæselig bog, der på et meget let og overskueligt sprog giver en oversigt over Stalins liv og karriere.
     
  • Myten om Pavlik Morozov Jurij Drusjnikov, Kritik, nr. 161, 2003, side 23-30. 
    Artiklen i tidsskriftet Kritik er et uddrag fra Drusjnikovs bog Informer 001: The myth of Pavlik Morozov, som handler om myten om Pavlik Morozov og ikke mindst om, hvordan Drusjnikov har fundet frem til den virkelige historie om Pavlik.
     
  • Everyday Stalinism Sheila Fitzpatrick, 1999, Oxford.
    Bogen giver en god beskrivelse af den almindelige russers hverdagsliv under stalinismen i 1930’erne. Bogen omhandler især, hvordan Stalins økonomiske politik og de tilbagevendende terrorbølger påvirkede levevilkårene for den russiske bybefolkning.
     
  • Stalinism Graeme Gill,1998, London.
    En kort introduktion til stalinismen. Bogen ser nærmere på karakteristikaene ved det stalinistiske samfund og forsøger at finde stalinismens historiske rødder. Bogen er på engelsk. 
     
  • Stalin’s Loyal Executioner: People’s Commissar Nikolai Ezhov, Marc Jansen & Nikita Petrov, 2002, Stanford. 
    Bogen giver et godt overblik over Jezjovs karriere samt spørgsmålet om Jezjovs egen magt og Stalins indflydelse. Bogen er på engelsk, men relativt letlæst.
     
  • Den ny Ruslandshistorie Bent Jensen, 1992, Centrum.
    God introduktion til den russiske historie, og i særdeleshed til perioden under Stalin. Bogen indeholder en historisk gennemgang af perioden helt tilbage fra den russiske statsdannelse i 800-tallet og frem til Sovjetunionens sammenbrud i 1991 samt forskellige tematiske afsnit om eksempelvis religion og uddannelse i Sovjetunionen.
     
  • Gulag og glemsel Bent Jensen, 2002, Gyldendal. 
    Omfattende værk på dansk, der handler om vold og terror i Sovjetunionen i perioden fra 1917-1953. Bogen indeholder desuden en diskussion af, hvor meget man i vesten har kendt til situationen i Sovjetunionen.
     
  • Terror och Tystnad Klas-Göran Karlsson, 2003, Lund.
    I bogen forsøger forfatteren at forklare, hvilke mekanismer som lå bag ved den stalinistiske terror. Bogen indeholder et rigtigt godt historisk afsnit, som giver et godt overblik over den stalinistiske terror. Bogen er på svensk, men den er letlæst.
     
  • Failing the Stalin Test Sarah E. Mendelson & Theodore P. Gerber, artikel fra Foreign Affairs, 2006.
    Artiklen omhandler synet på Josef Stalin i Rusland i dag. Den tager udgangspunkt i en undersøgelse, der viser, at de fleste russiske unge har et ambivalent eller endda positivt billede af Stalin. Artiklen sætter fokus på manglende undervisning som en af årsagerne hertil.
     
  • Slavearbejde i Sovjet David J. Dallin & Boris I. Nikolaevsky, 1949, København.
    Om lejrsystemets udvikling og opbygning i perioden 1920-1949. Hovedsageligt baseret på øjenvidneskildringer og indeholder mange længere citater og beretninger om livet i Gulag. Forældet med hensyn til dens talmateriale, men fortsat brugbar med hensyn til livet i Gulag.
     
  • Rundt om filmen: Den højeste straf Ole Sohn (red.), 2002, København.
    En letlæst bog, der omhandler tilblivelsen af den prisbelønnede danske dokumentarfilm Den højeste straf, som handler om to danskeres skæbne i Sovjetunionens Gulag-fangelejre. Derudover indeholder bogen en god og overskuelig introduktion til perioden omkring bolsjevikkernes revolution og frem til Stalins magtovertagelse med særlig fokus på den stalinistiske terror. Bogen er rettet mod elever på de gymnasiale uddannelser.

Skønlitteratur

  • En dag i Ivan Denisovitjs liv Aleksander Solzjenitsyn, 1963, København. 
    Roman om en enkelt dag ud af de i alt 3653 dage, som Ivan Denisovitj skal tilbringe i en Gulag-fangelejr i Sibirien. Romanen bygger på forfatterens egne erfaringer fra sin tid som fange i Gulag-lejrene og beretter om livet i en Gulag-lejr.
 
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information